Derbi tarihinin bilinmeyenleri
Kadıköy’de yarın oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayım başladı.
Derbi heyecanı futbolseverleri sararken, gelin hep birlikte bitmeyen rekabetin tarihine bir göz atalım.
Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde bugüne kadar o kadar çok şey yaşandı ki yaşanan olaylar ezeli rekabete renk kattı.
Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde yaşanan farklı olaylara ve olaylara bir göz atalım…
Ebedi rekabette ne oldu
Türk sporuna damgasını vuran ve “zıt kardeşler” olarak anılan Fenerbahçe-Galatasaray rekabeti birçok ilginç olaya sahne oldu.
Galatasaraylı futbolcu Emin Bülent Serdaroğlu, 107 yıllık rekabetin ilk golünü kaydetti. 17 Ocak 1909’da “Priest’s Meadow” denilen yerde ilk maçı 2-0 kazanan Galatasaray, rakibinden ilk 7 maçta gol yemedi.
Hakem maçı şemsiyeyle yönetti
Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında en az seyirci 17 Kasım 1922’deki maça geldi. Hakem Fethi Tahsin Başaran’ın sağanak yağmur altında şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı tamamı biletsiz 14 kişi izledi. İttihat Sahası.
21 Eylül 2003 tarihinde İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yapılan lig maçı 70.125 seyirci tarafından izlendi. Bu rakam, rakipler arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısı rekoru olarak tarihe geçti.
Yarışmanın en çok gol atanları
Fenerbahçe’de Zeki Rıza Sporel, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 107 yıldır devam eden rekabette en çok golü atan isim oldu. Sporel, Galatasaray ile çıktığı 42 maçta 27 kez rakibinin filelerini havaya uçurdu. Zeki İstek Sporel’i 24 golle bir diğer Fenerbahçeli Alaattin Baydar takip ediyor.
Karşılaşmada Fenerbahçe’den Lefter Küçükandonyadis’in 20, Galatasaray’dan Metin Oktay’ın ise 19 golü bulunuyor. Bu arada her iki takımda da forma giyen Tanju Çolak’ın müsabakalarda Galatasaray ile 14, Fenerbahçe ile 8 olmak üzere toplam 22 golü bulunuyor.
Turgay Şeren’in rekoru
Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında en çok oynama rekoru rahmetli Turgay Şeren’e ait. A Milli Takım ve Galatasaray’ın unutulmaz kalecilerinden olan Şeren, Fenerbahçe’ye karşı 55 kez sarı-kırmızılı kaleyi savunurken, müsabakada en çok forma giyen oyuncu unvanını elinde tutuyor.
Birçok farklı statta oynadı
Fenerbahçe ile Galatasaray, 383 maçlık rekabette diğer 18 statta karşı karşıya geldi. Yarışmacılar, İstanbul İnönü, Ali Sami Yen, Fenerbahçe, Taksim, Onur, Ankara 19 Mayıs, Atatürk Olimpiyat, İzmir Atatürk, Ankaragücü, Türk Telekom Arena, Yeni Erzurum (şimdi Erzurum Kazım Karabekir), Offenbach, Frankfurt, Köln, Mönchengladbach Borussia Park Kadir Has, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Manisa 19 Mayıs ve Antalya stadlarında sahaya çıktı.
En yaygın sonuç: 1-0
İki takımın 107 yıllık tarihinde geride kalan 383 maçta en çok alınan sonuç 1-0 oldu. Galatasaray-Fenerbahçe maçlarında 73 kez 1-0, 48 kez de skor 2-1 oldu.
yabancı hakemler
Müsabakaların geçmişinde yabancı hakemler de görev yaptı. Bu hakemlerin ortasında Çek, İngiliz, Yunan, İtalyan, Avusturya, Alman, İsviçre, Romanya, Macar, Yugoslav, Belçika ve Bulgar hakemler yer almaktadır.
Kasten kaçırılan penaltı
Fenerbahçe’nin penaltısının ardından stadın büyük balkon kısmı şut öncesi çöktü. Fenerbahçe’de Cafer Çağatay, bu gelişme üzerine penaltı atışlarında topu kaleci Ulvi Yanal’a bilerek gönderdi.
karışık takım
Fenerbahçe ile Galatasaray, 1934’te bir kez Türkiye’ye davet ettikleri yabancı takımlarla bir hazırlık maçı yaptıktan sonra “Fenerbahçe-Galatasaray Karması” olarak üçüncü maçına çıktı.
Bu karışımın forması ise iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan oluşuyordu.
Galatasaray, Fenerbahçe’nin sahasında kupayı kaldırdı
Son olarak Galatasaray, 2011-2012 döneminde 0-0 berabere kaldığı lig şampiyonluğunu kazandı ve rakibine büyük bir çalım attı.
Son hafta Kadıköy’de Fenerbahçe ile karşılaşan Süper Final döneminde 1 puan şampiyonluk için yeterliyken Galatasaray, rakibinin sahasında kupayı kaldırdı.